NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU
  • 17.07.2014. - Autor: Dobrila Zvonarek

    KNJIGA KOJA SE VRATILA KUĆI

August von Kotzebue. Preuzeto s http://en.wikipedia.org/wiki/August_von_Kotzebue

August von Kotzebue. Preuzeto s http://en.wikipedia.org/wiki/August_von_Kotzebue

Kada je njemački dramatičar August von Kotzebue pisao svoja djela, nije ni slutio da će jedno od njih, gotovo dvjesto godina kasnije, stvoriti simpatičan i kolegijalan most između dviju država. A upravo to se dogodilo.

Kako to obično biva, dobra vijest je prispjela pismom. Povjesničar iz Berlina, profesor Jens Thiel, ravnateljici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu obratio se zbog „stvari koja je malo neobična, ali zanimljiva za nju i njezinu knjižnicu“.

Naime, u potrazi za vrijednim i zanimljivim knjigama, za kakvima ljubitelji literature često tragaju, pribavio je Von Kotzebueov primjerak knjige „Theater“, izdan u Leipzigu davne 1841. godine.

Profesor Thiel, kao i svaki zadovoljni bibiliofil koji je postao vlasnikom novoga člana svoje kućne biblioteke, svoga bi knjiškog prijatelja uredno pospremio na policu da ga u tome nije spriječila malena oznaka na poleđini knjige. Na njoj je, napisan pomalo arhaičnim fontom, stajao naziv Kraljevske sveučilišne biblioteke u Zagrebu, institucije koja je u svojoj dugoj povijesti izmijenila nekoliko imena, ali ne i svoj značaj i ulogu za Hrvatsku i njezino najveće, zagrebačko sveučilište. Riječ je, dakako, o Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Kako je knjiga iz fonda najveće hrvatske knjižnice završila u Berlinu? Možemo li uopće pretpostaviti? Nepažnjom nekog davnog zaposlenika? Otuđenjem? Ili nekim legitimnim putem, koji danas ne možemo domisliti?

Theater Augusta von Kotzebuea. Ponovno u fondu NSK.

Theater Augusta von Kotzebuea. Ponovno u fondu NSK.

Vrijednost svake knjižnice, najmanje, ali i najveće, ne čini samo građa koju čuva i daje na korištenje već i ljudi – kako oni koji u njoj rade, tako i oni koji cijene njezinu važnost za zajednicu u kojoj otvara svoja vrata. Bez spoznaje o njezinoj ulozi i mogućnostima koje nudi svakome tko se nađe ispred njezinih polica, knjižnica ostaje tek dobra ponuda – poziv koji čeka odgovor, izazov koji iščekuje akciju.

Zahvaljujući profesoru Jensu Thielu, maleno djelo Augusta von Kotzebuea vratilo se u fond najveće hrvatske biblioteke. Priča je to sa sretnim završetkom – po samog autora, kojega će moći čitati i proučavati generacije korisnika, i po Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu – koja je vratila davno izgubljenog člana svoje velike obitelji.

Ključne riječi: ,