NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU
  • 13.09.2022. - Autor: Kristina Silaj

    ZORAN PONGRAŠIĆ: “KRIVE SU SEKA I SEKA”

Krive su seka i seka

Roman “Krive su seka i seka” objavljen je 2021. godine u nakladi izdavača Knjiga u centru.

Roman za mlade Zorana Pongrašića Krive su Seka i Seka iznenađuje naslovom jer je jedna od protagonistica majmunica, a druga novorođenče. Beba i mali majmun nikako ne mogu biti krivi ni za što osim što su spletom okolnosti zajedno završili u kolicima.

Još jedan iznenađujući faktor jest to što su događaji iz romana u policijskom dosjeu nazvani Operacija Majmun te je mlada majmunica uspjela skočiti s ekstremno velike visine, skakati po balkonima i živa pobjeći kriminalcima. Najsmješnija situacija je nastala kada je ista kriminalna skupina uspjela pronaći mladu simpatičnu majmunicu, pa su dobili velik novčani iznos kao nagradu za humano djelo pronalaska te neobične miroljubive životinje. Nagradio ih je sam gradonačelnik i bili su posebno ponosni što su uopće mogli biti u njegovu društvu.

Fabula romana zanimljiva je, ali je velika prepreka neprekidnom čitanju jezik jer glavni likovi, mladi kriminalci, govore slengom, kajkavštinom, a ponekad koriste i iskrivljen slovenski jezik.

Kraj romana, kada majmunica i beba Seka zajedno jedu banane, samo je jedan sretan kraj. Čitajući, saznajemo kako neki likovi nisu uopće htjeli postati kriminalci, koliko je nekima od njih bilo zastrašujuće u zatvorima i da su neki napustili kriminal i uspjeli stvoriti novi život na strani zakona.

Kompozicija romana je zapletena, nadimci glavnih likova su smiješni (jedna djevojka nazvana je Čita) i cijela ta jurnjava policije, kriminalaca, majmuna i malog djeteta iznimno je prikladna za filmsku adaptaciju.

Osjećaj koji roman budi je začudnost zbog neobičnosti teme, detalja opisa zoološkog vrta u koji se majmun vratio i gdje je gorila s ljubavlju prigrlila crvenokosu djevojku Čitu. Međutim, danas su u mnogim obiteljima majmuni kućni ljubimci i jasna je poruka koliko je brige potrebno oko njih, ali i da su zoološki vrtovi omiljena mjesta za djecu i odrasle te da osoblje zooloških vrtova ima uistinu ozbiljnu brigu i posao. Egzotična životinja kao predmet otmice i kasnije novčane prevare originalan je motiv u hrvatskoj književnosti za mlade. Međutim, prava je istina da je književnik Zoran Pongrašić znatno kvalitetniji i poučniji u književnosti za djecu (Mama je kriva za sve). Analizirajući likove, potrebno je razumjeti težak status mladih kriminalaca i njihovu želju da postanu čestiti građani, a isto tako shvatiti da se ovdje ne radi o opisima pravih zločinaca, već o zabavi na račun mlađih kriminalnih skupina. Zbog toga je roman i izabran te mu nedostaje pouka da svaki zločinac, kada odsluži kaznu i nakon provjerene stabilnosti, ima pravo na normalan život ako ga uspije pronaći jer sve je manje normalnih situacija i za sasvim običe ljude.

 

Ključne riječi: