NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU
  • 22.09.2013. - Autor: Sandi Antonac

    UZ PREDSTAVLJANJE ZAKLADE NACIONALNE I SVEUČILIŠNE KNJIŽNICE U ZAGREBU

fabijanicNSK_0004Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu jedinstvena je knjižnica u Hrvatskoj, ali i u europskom kontekstu. Kontinuirano djeluje već 406 godina i jedna je od najdugovječnijih knjižnica, ali i ustanova u Europi (takvim podatkom ne mogu se pohvaliti ni vodeće zemlje Europske unije). Gledano u povijesnom kontekstu, identitet našeg malog naroda upravo opstoji zbog ovakvih „čuvara“ baštine, „hramova“ knjige, ali i drugih nacionalnih vrijednosti, kako materijalnih (slike, zemljovidi, notni zapisi i sl.), tako i onih zapisanih u kodu naroda (pripadnost, kultura, izražavanje i dr.). Naravno, čuvanje vlastite opstojnosti i identiteta ima svoju cijenu, a situacija je postala neodrživom. Tu svoje mjesto pronalazi Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

facebook profileKao i druge zaklade, i ova će nastojati prikupiti određena sredstva i kanalizirati ih na mjesta koja su određena zakladnom svrhom. Riječ je o podupiranju programa i inovacija na polju razvoja knjižničarstva (ljudima koji nisu iz struke ponekad je teško zamisliti koliko važnu ulogu imaju knjižničari kad se govori o razvoju znanosti i kulture), stipendiranju i financiranju znanstvenika i znanstvenih skupova, unapređivanju i promociji kulture, kao i nagrađivanju kvalitetnih književnih radova.

Nezahvalan posao upravljanja Zakladom preuzeli su istaknuti pojedinci, intelektualci spremni nesebično uložiti svoje vrijeme i napore u činjenje dobrog. Zakladnu upravu čine: dr. sc. Petar Piskač (predsjednik), Dunja Seiter-Šverko, prof., akademik Velimir Neidhardt, dr. sc. Antun Vujić te dr. sc. Ante Žužul.

Dva su vijeća koja upravi predlažu programe: Vijeće Knjižnice i knjižničari i Vijeće Nagrada Anđelko Novaković.

Vijeće Knjižnice i knjižničari bavi se programima koji se odnose na financiranje razvojnih projekata vezanih uz knjižnice i knjižničarsku zajednicu, stipendiranje daljnjeg obrazovanja i stručnog usavršavanja knjižničara i drugih informacijskih stručnjaka, poticanje inovacija u knjižničarskoj struci te djelovanje u očuvanju i promicanju trajnih vrijednosti hrvatske kulturne, odnosno znanstvene baštine. Vijeće čine: Anita Šikić, prof., dr. sc. Sofija Klarin, dr. sc. Marinko Šišak, dr. sc. Zoran Velagić  i dr. sc. Josip Stipanov.

Anđelko Novaković, preuzeto sa internetske stranice Festivala dalmatinskih klapa u Omišu

Anđelko Novaković, preuzeto sa stranice Festivala dalmatinskih klapa u Omišu

Vijeće Nagrada Anđelko Novaković nastavlja tamo gdje je naš pokojni kolega stao. Anđelko je bio iskreni altruist. Pomogao je mnogim književnicima i kolegama. Bio je prije svega pjesnik, ali i priznati književni kritičar, suosnivač Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, potpredsjednik Društva hrvatskih književnika i mentor mnogim, danas afirmiranim autorima. Današnji hrvatski književni krug ne bi bio ovako postojan da nije bilo Anđelkove vizije i potpore. Vijeće je ustanovljeno kako bi poticalo literarno stvaralaštvo i nagrađivalo vrijedna književna ostvarenja mladih. Čine ga: akademik Ante Stamać, Lina Kežić, prof., Veronika Čelić Tica, prof., Ivan Škaričić, prof.

Sredstva Zaklade dodjeljuju se putem provedenog javnog natječaja po odluci natječajne komisije, koju imenuje Uprava na prijedlog Vijeća. Nagrađivat ćemo izvrsnost i dobre, ostvarive programe.

Zašto bi netko podržao rad Zaklade? Ono što danas imamo ostavština je naših predaka. I mi ćemo nešto ostaviti za sobom; nešto što smo očuvali i nešto što smo stvorili – nove vrijednosti. Uvijek je bilo mudrih dobročinitelja, bez njih ne bi danas bilo Vinodolskog zakonika i Istarskog razvoda, glagoljice i Bašćanske ploče, kao ni našeg prvotiska – Misala po zakonu rimskoga dvora iz 1483. godine. Vjerojatno je da bez njih ne bi bilo ni nas.

Činjenica je, ustvari, da se kao društvo mijenjamo, krećemo se, ali u nepoznatom smjeru. Sustav vrijednosti se izmijenio. Kultura, umjetnost i znanost samo su male rubrike kratkih tekstova u dnevnom tisku, a televizija o njima progovara tek za ispunjenje zakonskih normi. Upravo ono što čovjeka nadahnjuje i jača mu samopouzdanje namjerno je marginalizirano u svrhu lakše manipulacije. Stoga nam je potreban poticaj da pokažemo tko smo i za što smo sposobni. Cilj nam je potaknuti ljude na zajedničko djelovanje (dokazali smo kroz humanitarne akcije da to možemo) i stvoriti kritičnu masu pozitivnih primjera. Prostor za rad je ogroman, a dalje tko zna…

U srijedu, 25. rujna 2013. u 20 sati predstavit ćemo našu Zakladu (predvorje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Hrvatske bratske zajednice 4). Dođite i podržite je. Postanite podupiratelj Zaklade.

Više o Zakladi NSK možete doznati i na Facebooku: https://www.facebook.com/ZakladaNSK.