NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU
  • 17.04.2014. - Autor: Dobrila Zvonarek

    UZ PREDSTAVLJANJE PRIRUČNIKA „UDK – SKRAĆENO IZDANJE“

Naslovnica izdanja. Oblikovanje: Goran Hasanec, NSK

Naslovnica izdanja. Oblikovanje: Goran Hasanec, NSK

Nakon dvije godine izazovnog i predanog rada djelatnika Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i njezinih vanjskih suradnika, stručnoj javnosti predstavljen je priručnik „Univerzalna decimalna klasifikacija – skraćeno izdanje“, koji se temelji na najnovijem UDC MRF iz 2011. godine. Sadrži otprilike 10 000 brojeva klasifikacijske sheme (glavne, opće i specijalne pomoćne tablice), s proširenjima – bilješkama, uputama o primjeni, uputnicama i primjerima kombiniranja prilagođenim hrvatskomu izdanju.

Riječ je o licenciranom priručniku koji će naći svoju primjenu u gotovo svim hrvatskim knjižnicama, a osobito narodnim, kojima je izdanje uglavnom i namijenjeno. Bez sumnje će biti korisno i nakladnicima, bibliografskim i dokumentacijskim centrima, pa i šire. Urednica i autorica kazala je Lidija Jurić Vukadin.

Predstavljanje priručnika u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Predstavljanje priručnika u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Univerzalna decimalna klasifikacija razvijeni je knjižnični decimalni klasifikacijski sustav, primjenjiv na cjelokupno ljudsko znanje. Krajem 19. stoljeća osmislili su ga belgijski bibliografi Paul Otlet i Henri la Fontaine, osnivači Međunarodnog instituta za bibliografiju u Bruxellesu. U želji da izrade bibiliografiju sveukupnog dotad zapisanog znanja, kreirali su klasifikacijski sustav, utemeljen na već postojećem Deweyjevu klasifikacijskom sistemu. Prvo izdanje objavljeno je na francuskom od 1904. do 1907. pod naslovom „Priručnik univerzalnog bibliografskog pregleda”, dok se naziv „UDK“ javlja pri drugom, nadopunjenom izdanju, objavljenom od 1927. do 1933. godine. Zahvaljujući osobitoj strukturi, UDK se uspješno prilagođava razvoju znanosti i društva, ali ga je zbog promjena nužno i konstantno revidirati i proširivati.

„Univerzalna decimalna klasifikacija – skraćeno izdanje“ može se naručiti putem narudžbenice po cijeni od 250 kuna.