NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU
  • 19.02.2015. - Autor: Sandi Antonac

    Uz Dan Knjižnice

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. Fotografija: Damir Fabijanić

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. Fotografija: Damir Fabijanić

Evo kako to danas ide, čovjek ne stigne pošteno udahnuti, a godina proleti.

Informacijska revolucija je na vrhuncu, svijet se ubrzao, promjene, novotarije, novosti…

I u sustavu je mnogo toga novoga: imamo novog rektora, ministar znanosti je nov, a sada imamo i predsjednicu.

A Knjižnica?
Ni ona nije bila izuzeta iz dnevno-političke zbilje. Tako smo, među ostalim, na nekoliko tjedana dijelili sudbinu Blokiranih, ali i pomagali poplavljenima.

Izuzev „svjetovne“ problematike, ponovo smo pomno pratili trendove, bili smo generator promjena, baštinici kulture i promicatelji znanosti.

Slavili smo naše velikane poput Matoša, Petrića, Fija, Knifera, Zrinskoga, Mažuranića, Zajca i Strossmayera, dotakli smo se Velikog rata, objavili desetak zanimljivih naslova, kataloga i priručnika.
Upalili smo svjetlo u Noći knjige.

Na našim smo znanstvenim i stručnim skupovima unaprjeđivali bibliotekarstvo, digitalizaciju, web-arhivistiku, a posebno je bila intuitivna svibanjska tema o zaštiti kulturne baštine od katastrofa.

Po prvi smo puta urbi et orbi izložili sve hrvatske pravopise, održali festival povijesti te se tragom toga vratili tisućljeće i pol unatrag, kopajući po vlastitim počecima sačuvanima u topografiji staroslavenske mitologije. A onda skok u Europeanu, blisku nam digitalnu budućnost…

Čitaonica u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Fotografija: Damir Fabijanić.

Čitaonica u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Fotografija: Damir Fabijanić.

Vizionarski, Knjižnica izrasta u bilo hrvatske intelektualne gerile čija se tektonika već lagano osjeća; a što će tek biti u skoroj budućnosti? Spremna na nova iskušenja ona pronosi hrvatsku riječ i pismo, kao bastion kulture, oslonac svakome žednom znanja i učenja, utočište vrijednim idejama i inovacijama u duhu partnerstva s hrvatskim narodom…

Čestitam ti tvoj Dan, draga Knjižnice!