NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU
  • 03.02.2013. - Autor: Aleksandra Mikić-Grginčić, Marta Kovač

    U POTRAZI ZA KNJIGOM S POLICE SVJETSKIH KNJIŽNICA: MEĐUKNJIŽNIČNA POSUDBA

12057-72Možete li zamisliti kako bi bilo postati članom svih svjetskih knjižnica? Imati na raspolaganju milijune naslova diljem svijeta? Upravo to omogućuje usluga međuknjižnične posudbe, pomoću koje knjižnice svojim korisnicima nabavljaju građu koju nemaju u svojem fondu. Budući da su potrebe korisnika raznolike, a nijedna knjižnica ne može u svojem fondu imati građu koja bi zadovoljila sve zahtjeve, međuknjižnična suradnja u knjižničarskom je svijetu od velike važnosti.

U međuknjižničnoj posudbi od velike pomoći su skupni katalozi stranih knjižnica, kao na primjer sustav Bibsys u Norveškoj,  Subito odnosno konzorcij znanstvenih knjižnica iz Njemačke, Švicarske, Lihtenštajna i Austrije, KIT ili virtualni katalog instituta iz Karlsruhea, koji nudi pristup većini svjetskih skupnih kataloga. Jedan od vodećih svjetskih skupnih kataloga je WorldCat. U zemljama koje imaju ovakve sustave knjige se naručuju izravno preko kataloga, bez slanja zahtjeva međuknjižničnoj posudbi, što olakšava i ubrzava proces posudbe.

Međuknjižničnom posudbom pribavljaju se isključivo knjige, koje korisnici dobivaju na određeni rok. Časopisi se ne mogu posuditi, već se mogu nabaviti preslike pojedinih članaka, separata, poglavlja i sl. Preslike se, u skladu sa Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima, nabavljaju samo u svrhu znanstvenih istraživanja, odnosno za osobnu upotrebu. Međuknjižnična posudba Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za svoje korisnike nabavlja građu iz drugih knjižnica u Hrvatskoj te iz inozemstva. Isto tako i korisnici drugih knjižnica posuđuju građu iz našega fonda.

Kako naručiti knjigu ili preslike putem međuknjižnične posudbe NSK? Korisnici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu zahtjev mogu uputiti na adresu e-pošte illnsk@nsk.hr ili osobno na Odjelu međuknjižnične posudbe ispuniti zahtjev za posudbu. U njemu treba navesti naslov, ime autora i godinu izdanja knjige koja se posuđuje, odnosno naslov članka, ime autora i podatke o stranicama, te godištu i broju časopisa u kojem se članak nalazi.

Djelatnice Međuknjižnične posudbe Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Djelatnice Međuknjižnične posudbe Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Koji su rokovi nabave i korištenja građe? Rokovi isporuke ovise o knjižnicama koje šalju građu. Knjige se šalju poštom. Posuđuju se isključivo tiskana izdanja jer nam zakoni o autorskom pravu i srodnim pravima ne omogućuju posudbu e-knjiga.  Rokovi posudbe pak najčešće iznose dva tjedna. Određuju ih knjižnice koje posuđuju knjige, a produženje roka može se tražiti samo u iznimnim slučajevima. Preslike se šalju poštom ili elektronskom poštom u formatu pdf i ostaju u trajnom vlasništvu korisnika.

Građa se može posuditi iz stranih knjižnica koje sudjeluju u programu međunarodne posudbe. Unutar Hrvatske posuđuje se građa koja korisnicima nije dostupna na području Grada Zagreba. Prije podnošenja zahtjeva, korisnici bi trebali provjeriti može li se knjiga koja im je potrebna posuditi u NSK ili nekoj drugoj knjižnici u Zagrebu. U tom kontekstu treba reći i da Međuknjižnična posudba NSK ne posuđuje građu privatnim osobama koje nisu članovi Knjižnice. Ako ste u potrazi za knjigom iz našeg fonda, obratite se Odjelu međuknjižnične posudbe u Vašoj najbližoj knjižnici i oni će nam uputiti zahtjev.

Usluge međuknjižnične posudbe naplaćuju se prema cjeniku NSK. Naime, kad posuđujemo knjigu ili nabavljamo preslike iz drugih knjižnica, moramo knjižnici koja nam posuđuje knjige nadoknaditi troškove poštarine odnosno izrade preslika, a također i platiti poštarinu za povrat knjige, što sve formira konačnu cijenu usluge.

Zahvaljujući usluzi međuknjižnične posudbe,  brojne knjižnice u svijetu međusobno su povezane, a protok knjiga između njih možemo zamisliti kao zdravi krvotok velikoga čitateljskog organizma.

Ključne riječi: