NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU
  • 13.10.2014. - Autor: Dobrila Zvonarek

    U MJESECU HRVATSKE KNJIGE: ŠKOLARCIMA SLAVONIJE S LJUBAVLJU

Dizajn: Boris Kuk

Dizajn: Boris Kuk

Premda tekstove posvećene najljepšem osjećaju nešto češće čitamo u veljači, ova je godina vjerojatno zaslužila da se o ljubavi govori mnogo više. Možda upravo na tragu misli Phila Bosmansa, da cvijet na suncu cvijeta, a čovjek u ljubavi postaje čovjek, Mjesec hrvatske knjige ove će jeseni u svijet pun sukoba i podjela odaslati stotine i stotine ljubavnih poruka. Jer ako biti čovjek znači biti sazdan od ljubavi i za ljubav, onda govoriti o ljubavi znači govoriti i o čovječnosti.

Dakako, ova misao nikako ne bi smjela biti univerzalni odgovor na pitanje koje nam Raymond Carver upućuje u naslovu svoje poznate prozne zbirke. „O čemu govorimo kad govorimo o ljubavi?“ pitamo se, na ovaj ili onaj način, otkad je svijeta i vijeka, osuđeni na spoznaju da do jednoznačnog rješenja nikad nećemo doći. Preostaje nam jedino da, preispitujući ljubav, tragamo za osobnim odgovorima te upisujemo vlastita iskustva u značenje toga moćnog, toliko važnog pojma.

U Mjesecu hrvatske knjige 2014., koji će, kako je najavljeno, proći u znaku ljubavi, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pokušat će ponuditi jedan od mogućih odgovora na ovu vječnu zagonetku. Od 15. listopada do 15. studenog, svaki dan od 8 do 21 sat, svi koji posjete NSK moći će se uključiti u humanitarnu akciju Školarcima Slavonije s ljubavlju. Uz prigodnu donaciju, svatko će imati priliku izabrati neku od ponuđenih knjiga ili pak potpomoći akciju darivanjem vlastitih naslova. Prikupljeni novac po završetku akcije proslijedit ćemo školama u Račinovcima i Gunji, čije su školske knjižnice tijekom svibanjskih poplava pretrpjele velike štete.

U izvješću koje je savjetnica za školske knjižnice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, gospođa Veronika Čelić-Tica, uputila nadležnim tijelima – a vezano uz stanje školskih knjižnica u poplavljenim područjima, stoji sljedeće: Osnovna škola Antun i Stjepan Radić u Gunji je potpuno devastirana, naravno i školska knjižnica. Škola Ivan Filipović u Račinovcima nije stradala, voda je doprla oko određene visine, kako koji dio škole, međutim, tu je organizirana pučka kuhinja i sigurno je da se škola treba fizički obnoviti. Sa školskom knjižnicom koja je dislocirana iza škole je sasvim druga situacija, ona je potpuno uništena i potrebna joj je cjelokupna obnova.

Knjižnica u Osnovnoj školi "Antun i Stjepan Radić" nakon poplave

Knjižnica u Osnovnoj školi “Antun i Stjepan Radić” nakon poplave

O čemu, dakle, možemo govoriti kada govorimo o ljubavi? O pomaganju. Darivanju. O temama koje su, barem nakratko, zamijenile prazne senzacionalističke naslove u medijima tijekom svibnja i lipnja ove godine, kada se cijela Hrvatska solidarizirala pomažući stradalima, ukazujući na neko drugo, lijepo lice naše pomalo sive svakodnevice. Ujedinjeni u ljubavi imamo priliku mijenjati stvarnost nabolje, a ta nam se prilika pruža ponovno – u Mjesecu hrvatske knjige 2014.

Priključimo se stoga humanitarnoj akciji u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i pomognimo malim Slavoncima da police svojih školskih knjižnica ispune lektirom i svim drugim knjigama koje će njihovo djetinjstvo ponovno obojiti šarenilom. U mjesecu posvećenom ljubavi, darujmo ljubav najmanjima.