NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU
  • 29.06.2022. - Autor: Kristina Silaj

    “OBLAK ČVORAKA” I DJEČJI EMOCIONALNI SVIJET

Oblak čvoraka

Oblak Čvoraka Ivane Šojat objavljen je u izdanju Naklade Ljevak 2021. godine.

Književnica Ivana Šojat u romanu za mlade Oblak čvoraka ulazi u dječji emocionalni svijet. Kad gledamo današnju djecu, vidimo da je mnoštvo maski uništilo njihovo pravo da budu djeca i da je po njihovim svjetovima poprskana plava tinta bola, počevši od škole prepune nesporazuma do obitelji gdje djeca traže utočište.

Bol te tamne mrlje tuge stvarnost je mnogih mališana u ovom romanu. Suočavanja uz pomoć psihologa, pedagoga i profesora ipak im mogu pomoći da dođu do razloga zašto je netko nekom učinio nažao. Sloga i radost iz Družbe Pere Kvržice rijetkost su danas u školama i na igralištima. Književnica pokazuje da je nasilje pravilo. Zašto se djeca ne vesele školi? Zašto je djeci teško ići u nju? Tko koga ne može u školi podnijeti? Pročitajte i promislite.

U nedefiniranom svijetu daleko od raja, dijete (djevojčica) nasrće na drugu djevojčicu. Nastaju spletke na društvenim mrežama. Svijet nove tehnologije nije osmišljen da djecu uči nasilnom ponašanju već da lakše stječu znanja, da im bude bolje.

Ivana Šojat izvrsno opisuje patnje i probleme suvremene djece. Premda su zaštićeni od starijih, moraju odlučno reagirati i registrirati što je pravilno ponašanje, a za koga će zatražiti kaznu. Pravilno ponašanje u dječjim svjetovima ipak mora biti nagrađeno. Nepravilna ponašanja, pokazuje autorica, moraju biti zadatak za odrasle. Upravo im oni moraju pokazati gdje je problem. Važno je da djeca razumiju međuljudske odnose i da postanu aktivni borci u dokazivanju istine.

Istinska vrijednost ovog romana uspješan je „ulazak“ autorice u dječje doživljaje, kao i opisi što prema kom osjećaju – od samilosti, simpatije, straha pa sve do mučnine u interakciji s nekim. Roman pokazuje vrijednost međusobnog prihvaćanja djece u društvenim odnosima i važnost da se razumiju, da nakon sukoba oproste jedni drugima. Djeca u krhotinama svojih svjetova neuspjeh su odraslih. Ona su ipak živa bića, a ne skupocjene vaze za razbijanje.

Roman nagrađivane domaće književnice Ivane Šojat literatura je vrijedna pozornosti ne samo za djecu već i sve one koji žele steći bolji uvid u njihove svjetove, pa i u onu tamniju stranu – zlostavljanja putem društvenih mreža i aplikacija te utjecaja koje to ima na mlade.

Ključne riječi: