NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU
  • 07.04.2022. - Autor: Kristina Silaj

    Niš’ ne kužim – u sjećanje na Maju Gluščević

Maja Gluščević

Maja Gluščević. Fotografija preuzeta sa stranice voxfeminae.net.

S ovog je svijeta prije točno godinu otišla jedna od najznačajnijih hrvatskih dječjih književnica Maja Gluščević, poznata i po svojem radu u filmskoj industriji. Scenaristički je osmislila omiljenu dječju seriju Jelenko i napisala scenarij za igrani film Vuk samotnjak. Među njezinim popularnim naslovima za djecu su i Klopka za medvjedića, Bundaš iz petog be, Bijeg u košari te brojna druga nagrađivana djela, od kojih se neka nalaze i na popisu lektire.

Ovdje je se sjećamo uz roman Niš’ ne kužim, posvećen djevojčici koja je uspjela pronaći kućnog ljubimca i dlakavog prijatelja – psa Bucka.

Naravno da je mali Bucko donio veliku radost djevojčici Brankici koja je oduvijek željela psića. Razdragana djevojčica za njega je poklonila svoj kišobran. Bucko se sasvim uklopio u malu obitelj sve dok nije došlo do njegove zamjene sa zločestim dvojnikom Tigrom, koji je napravio urnebes u parku. Nažalost, okrivljeni Bucko morao se preseliti rođacima dobre djevojčice u Samobor. Književnica dirljivo opisuje koliko je Brankici nedostajao njezin kućni ljubimac i koliko je pogrešno optuženi psić tugovao za svijetom u kojem je Brankica bila sve. I sve bi bilo još tužnije da Brankičina majka nije bila trudna te na svijet nije donijela malog dječaka. Sva raznježena, Brankica se brinula o bebi, koja ju je razveselila. No imala je i sreće jer je njezin psić Bucko pobjegao iz samoborske kuće u kojoj nije želio pojesti nijednu kost. Njegov trk kući i povratak nakon kratke otmice pokazao je da je Bucko uistinu hrabar pas jer se izborio za povratak svojoj pravoj vlasnici. Zločesti pas Tigar više nije dobio dopuštenje za ulazak u dječji park.

Eto, čak i kod psića može doći do zamjene identiteta.

Vuk samotnjak

Fotografija: IMDb.

Koliko djeca vole svoje kućne ljubimce najbolje pokazuju ulice prepune djece i njihovih psića ili mačaka. Otimanje ljubimca djetetu izaziva duboku tugu jer su, primjerice, psi izrazito afektivne životinje i snažno osjećaju ljubav svojih vlasnika ili vlasnica. Djecu preplavljuju nježnošću, i djeca, ali i odrasli, vole se brinuti o njima. Također, ljubav su i utjeha djeci kad im je teško.

Kratki roman Niš’ ne kužim opisuje običan, svakodnevni život jedne obitelji i dječje svjetove koji se protežu od obitelji i škole do malih izleta. Kad netko pažljivo čuva svojeg kućnog ljubimca, ljubav prema njemu je neizbježna i uistinu velika.

Podsjetnik na djelo Maje Gluščević podsjetnik je i na autoricu koja je preminula na današnji dan 2021. godine, ostavljajući iza sebe bogat literarni i filmski opus, ali prije svega mnoštvo šarenih književnih svjetova, pri čemu se osobito izdvajaju svjetovi animalističke proze.

Ključne riječi: