NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU
  • 22.04.2020. - Autor: Charlotte Frank

    Nemojte kašljati drugomu u lice!

Nemojte kašljati drugome u lice... Zagreb: Odsjek za zdrav. prosvjećivanje Ministarstva narod. zdravlja N.R. Hrvatske, [1946-1956?]

Nemojte kašljati drugome u lice… Zagreb: Odsjek za zdrav. prosvjećivanje Ministarstva narod. zdravlja N.R. Hrvatske, [1946-1956?]

Aktualna svjetska pandemija, između ostalog, ukazala je na važnost javnog zdravlja i nužnost funkcioniranja institucija koje o njemu brinu.

Tim povodom izdvojili smo pojedine plakate, letke i zidne novine koji se čuvaju u Grafičkoj zbirci NSK, a posvećeni su zdravlju pojedinaca i zajednice te ujedno svjedoče o povijesti hrvatskog zdravstva. Iako svjedoci minulih vremena, njihove poruke uvelike podsjećaju na one koje svakodnevno dobivamo od nadležnih institucija putem elektroničkih medija, društvenih mreža i novina. Autori plakata pojedini su značajni likovni umjetnici i primijenjeni grafičari, među kojima posebno treba istaknuti plakate Ferde Bisa i njegov cjelokupni vizualni identitet za Crveni križ te Franju Radočaja i Zvonimira Melnjaka. Pojedini plakati su nesignirani te dosad neutvrđenog autorstva. Većina plakata datira iz razdoblja nakon Drugog svjetskog rata.

Izložba : razvoj farmacije u Hrvatskoj u okviru 600 godišnjice ljekarništva grada Zagreba. Zagreb: Umjetnički paviljon, 1955.

Istaknuti na javnim mjestima, namijenjeni svima, u gradovima ili selima, upozoravali su ili upućivali pomoću jednostavnih grafičkih prikaza, fotografija i tekstualnih poruka na odgovorno ili neodgovorno zdravstveno ponašanje u različitim društvenim situacijama kao što su okupljanja, primjerice putovanje vlakom, verbalna komunikacija. Podsjećali su majke s malom djecom o nužnosti cijepljenja protiv raznih zaraznih bolesti, ukazivali na važnost higijenske pripreme hrane, osobne higijene, solidarnost, značenje dobrovoljnog davanja krvi općem doprinosu napretka zajednice, prenosili poruke Crvenog križa i sl. Pojedini su nastali za potrebe izložbi, među kojima je i ona posvećena 600. obljetnici ljekarništva u Zagrebu (stari zapisi spominju najstariju ljekarnu u Kamenitoj ulici 9, koja postoji i neprekidno radi od 1355. godine)(1) održanoj u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, a jedan poziva na Prvi kongres Savez službenika zdravstvenih i socijalnih ustanova, održan u Zagrebu 1946. godine te svjedoče posvećenosti zdravlju kao civilizacijskoj tekovini i društvenom postignuću. Na plakatima se pojavljuju znakovi ljekarništva u obliku zmije kao i crvenog križa, istoimenog međunarodnog pokreta čiji se dan obilježava 8. svibnja. (2)

Radočaj, Franjo. Prvi kongres u Zagrebu 10,11,12 juna 1946. : Savez službenika zdravstvenih i socijalnih ustanova / design: F. [Franjo] Radočaj. [Zagreb], 1946.

Pouke i poruke s plakata uvelike se podudaraju s porukama i preporukama poželjnog ponašanja i dandanas, u vlastitoj dnevnoj rutini , kao i u borbi s pošastima novog virusa. Informativni mediji su se u međuvremenu promijenili, a oni najnoviji uvelike promijenili svijet u kojem živimo, ali poruke su ostale slične onima na starim plakatima. Mnogi medicinski stručnjaci su kao najveće medicinsko postignuće u povijesti naveli higijenske mjere, među kojima su uvođenje kanalizacije i vodovoda te civilizacijska norma novijeg datuma – pranje ruku.

Zato, perimo ruke, ne kašljimo drugima u lice, održavajmo higijenu, pa opet, perimo ruke sapunom, ne kašljimo dugima…

Svima želimo puno zdravlja!

(1) Najstarija zagrebačka ljekarna „K crnom orlu“ na Gradecu, u blizini Kamenitih vrata, u kojoj je radio Danteov praunuk Nicolo Alighieri. https://zg-magazin.com.hr/o-najstarijoj-zagrebackoj-ljekarni-k-crnom-orlu-na-gradecu/
(2) https://hr.wikipedia.org/wiki/Međunarodni_Crveni_križ