NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU
  • 21.07.2015. - Autor: Dobrila Zvonarek

    NAJKNJIŽNICE 2015. GODINE

Sveučilišna knjižnica Rijeka. Preuzeto s profila na Facebooku Sveučilišne knjižnice Rijeka.

Sveučilišna knjižnica Rijeka. Preuzeto s profila na Facebooku Sveučilišne knjižnice Rijeka.

Ako je vjerovati Upisniku knjižnica na internetskoj stranici Ministarstva kulture, u Hrvatskoj postoji ni manje ni više nego 1581 knjižnica. Dijelimo ih na školske, visokoškolske, sveučilišne, općeznanstvene, narodne i specijalne knjižnice, a tu je i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, kao središnja informacijska institucija u Republici Hrvatskoj. Velika konkurencija kada je u pitanju dodjela priznanja „Knjižnica godine“, koje je Hrvatsko knjižničarsko društvo ustanovilo 2010. Ipak, i ove, 2015. godine, struka je među brojnim pristiglim prijavama odabrala najboljeg kandidata. Točnije, kandidate.

Općinska narodna knjižnica Drenovci i Sveučilišna knjižnica Rijeka ovogodišnji su laureati, dobitnici priznanja koje je samo službena potvrda za ono što su njihovi korisnici već davno prepoznali. U knjižničarskom svijetu David i Golijat: mala narodna knjižnica na jugu Vukovarsko-srijemske županije i knjižnica jednog od najmodernijih hrvatskih sveučilišta. Ipak, u pozitivnom nadmetanju (koje u stvarnosti to i nije), obje su naši pobjednici. Potvrda da u struci uvijek možemo više i bolje – na dobrobit korisnika i društva u cjelini.

Sveučilišna knjižnica Rijeka priznanje „Knjižnica godine“ zaslužila je brigom za sustav, dostupnost građe i osoblje, što je rezultiralo rastućim pokazateljima u 2014., koju Knjižnica smatra najuspješnijom u proteklih deset godina. Općinska narodna knjižnica Drenovci centar je informiranja i susreta u svom širem okružju, pokretač i sudionik brojnih kulturnih manifestacija i inicijativa. Obje knjižnice ostvarile su odlične rezultate prema Kriterijima za vrednovanje/procjenjivanje izvrsnosti za dodjelu ovoga priznanja. Stoga je po prvi puta ono dodijeljeno dvjema knjižnicama, a bit će im uručeno 11. studenoga 2015., na Dan hrvatskih knjižnica.

Općinska narodna knjižnica Drenovci. Preuzeto s Portala hrvatskih narodnih knjižnica.

Općinska narodna knjižnica Drenovci. Preuzeto s Portala hrvatskih narodnih knjižnica.

O značaju priznanja gospodin Goran Pavlović, ravnatelj Općinske narodne knjižnice Drenovci, napisao je sljedeće: Priznanje “Knjižnica godine” za drenovačku knjižnicu, pa tako i za sve one koji pomno prate naš rad, zasigurno je najveće i najznačajnije koje jedna knjižnica može priskrbiti. Kada te kolege nominiraju, partneri i suradnici na raznim projektima podupru i na koncu struka donese konačni sud o tome, postaješ svjestan da nijedan posao koji s ljubavlju radiš neće, u konačnici, ostati na margini. Isto tako nam je drago što ovim priznanjem Hrvatsko društvo knjižničara šalje jednu dobru, nadasve pozitivnu poruku – da ne postoje velike i male knjižnice, već samo one koje s više ili manje uspjeha ispunjavaju naše poslanje i služe svojoj zajednici.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pridružuje se čestitkama Sveučilišnoj knjižnici Rijeka i Općinskoj narodnoj knjižnici Drenovci i želi im puno uspjeha u njihovu daljnjem radu.

Ključne riječi: