NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU
  • 10.06.2020. - Autor: Tamara Ilić-Olujić

    LJUBO BABIĆ – U POVODU 130. GODIŠNJICE ROĐENJA

Iz Orebića, 1930., akvarel. Iz fonda Grafičke zbirke NSK.

Prije 130 godina, 14. lipnja 1890. godine, u Jastrebarskom se rodio hrvatski slikar, povjesničar umjetnosti, ilustrator, scenograf, likovni pedagog Ljubo Babić. Umjetnik koji je za života ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj umjetnosti svojim krajolicima, portretima, motivima iz narodnih priča, brojnim ilustracijama u različitim knjigama, scenografijama.

Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu posebno je zanimljiva njegova uloga u osnivanju njezine Grafičke zbirke.

Davne 1918. godine, zajedno s kolegama po kistu i olovci Mencijem Clementom Crnčićem, Brankom Šenoom, Belom Čikošem Sesijom, Ferdom Kovačevićem i Tomislavom Krizmanom, potpisao je inicijativu za osnivanje Hrvatske grafičke zbirke pri Kraljevskoj sveučilišnoj knjižnici. Službeno je Zbirka osnovana 1919. te je dobila i svoj statut.

Ljubo Babić, kao jedan od inicijatora njezina osnivanja, donirao je svoje crteže i grafike 1920. godine i na taj način pridonio njezinoj izgradnji i obogaćivanju fonda.

Katedrala u Sevilli, 1920. akvarel. Iz fonda Grafičke zbirke NSK.

Zbog prirode posla svojeg oca (bio je sudac) često se selio – od Podravske Slatine, Gline, Jastrebarskog, Bjelovara te na kraju Zagreba, gdje završava gimnaziju. Još kao gimnazijalac pohađa slikarsku školu kod Mencija Clementa Crnčića i Bele Čikoša Sesije.

Po očevoj želji upisuje pravo, ali težnja za ostvarenjem u slikarstvu odvodi ga u pravcu umjetnosti, koja postaje njegov životni poziv. Upisuje stoga studij slikarstva u Münchenu, a na brojnim putovanjima i studijskim boravcima u Italiji, Francuskoj i Njemačkoj proučava umjetničke galerije i spomenike.

Godine 1920. odlazi u Španjolsku, zemlju koju je sanjao još kao dječak. Na tom putu nastaju brojni akvareli na kojima je zabilježio svoj doživljaj toledskog pejzaža, katedrale u Sevilli ili primjerice andaluzijske plesačice. Mali formatom, ali izuzetno sugestivni, gledatelju prenose umjetnikov doživljaj španjolskih krajolika, urbanog prostora, ljudi. Ti mali akvareli, nazvani S puta po Španjolskoj, pohranjeni su u Grafičkoj zbirci NSK.

Stvaralački opus Ljube Babića iznimno je bogat. Svoj umjetnički talent izražavao je kroz ulja na platnu, akvarele, pastele, olovku, tuš, litografiju, bakropise; koristio je razne tehnike izražavanja kako bi prikazao svijet oko sebe. Bavio se i ilustriranjem knjiga, kao i scenografijom, gdje je surađivao s redateljem Brankom Gavellom, koji je dio svojeg radnog vijeka bio zaposlen u NSK.

Pan (ilustracija). S naslovnice faksimilnog izdanja (NSK, Teatar poezije, Jesenski i Turk), Zagreb, 2017.

Ilustracije izrađene crnim tušem za Narodne pripovijetke ili Andersenove odabrane priče i pripovijesti dočaravaju čitatelju središnji motiv priče.

Za Verdijevu operu Otello izradio je dvanaest crteža olovkama u boji  pohranjenih u Grafičkoj zbirci.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu objavila je 2017. godine faksimilno izdanje pjesme Pan Miroslava Krleže, čiju naslovnicu je ilustrirao Ljubo Babić, prikazavši glavu mitskog lika Pana.

Osim umjetničkog rada, svoj talent je prenosio i podučavajući prvo u svojoj slikarskoj školi koja se brzo ugasila, a kasnije kao profesor na današnjoj Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Umire 14. svibnja 1974. godine u Zagrebu. Iza sebe je ostavio brojna djela baštinjena u različitim muzejima i galerijama kao i privatnim zbirkama, pružajući mlađim generacijama mogućnost učenja, ali i uživanja u djelima jednog velikog umjetnika.

Ključne riječi: