NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU
  • 24.04.2019. - Autor: Knjigomir

    KNJIGOMIROVO OBRAĆANJE JAVNOSTI U NOĆI KNJIGE 2019.

Knjigomirovo obraćanje na otvaranju Noći knjige u NSK. Fotografija: Nina Đurđević

Knjigomirovo obraćanje na otvaranju Noći knjige u NSK. Knjigomir: Igor Baksa, fotografija: Nina Đurđević.

Dragi prijatelji po knjizi, došao sam iz daleka svijeta reći vam da je planeta na kojoj rastete prepuna čudesa – i još čudesnijih knjiga. Upravo su me one dovele k vama. Bile su moja karta, moje svjetlo u tami dugog putovanja. No tome knjige i služe, zar ne? Junaci iz vaših knjiga naučili su me da moram tražiti srcem. Vaše pjesme su mi govorile da ispod zvijezda ne smijem biti malen. Da među licima u svemiru postoji pobratimstvo i da nisam sam. Lijepih li knjiga na ovome planetu! Vi koji ste ovdje sigurno ih mnogo čitate… Nadam se da o radosti tog iskustva govorite i drugima. Tko će ako nećete vi?

Na planeti s koje dolazim, a ime joj je Libromeda, uspješni su oni koji mnogo čitaju. Jer kako u životu biti mudar ako nisi pio s izvora mudrosti? Kako donositi važne odluke ako čitanjem nisi širio horizonte vlastitog svijeta? Možemo li bez pomoći knjiga upoznati sebe i one s kojima živimo?

Dragi prijatelji, mi smo uvijek samo stranicu udaljeni od najbolje verzije sebe samih. I ako naučimo misliti na taj način, za tom stranicom tragat ćemo do kraja života. Putem ćemo pročitati na tisuće knjiga, a cilj će se pretvoriti u prekrasno putovanje.

Plakat Noći knjige 2019. Autor vizualnog rješenja: Boris Kuk.

Plakat Noći knjige 2019. Autor vizualnog rješenja: Boris Kuk.

Čitajući Međugalaktički izvještaj o čitanju na svom rodnom planetu, za oko su mi zapeli upravo ovi podatci koje smo maloprije imali priliku čuti. U mojim vanzemaljskim ušima još zvone rečenice: „Čitanje zahtijeva strpljenje.“ „Čitanje zahtijeva disciplinu.“ Recite mi, dragi Zemljani, koje važne stvari u vašim životima nisu tražile te kvalitete? Jeste li ikad išta bitno postigli bez dodatnog angažmana, površnim pristupom ili slijedeći većinu?

Na mojem planetu, uz mnoštvo različitih fizikalnih zakona, od kojih su mnogi slični vašima, postoji i jedan poseban zakon: Knjigomirov zakon. On, jednostavnim riječima, kaže sljedeće: Sadržaj usvojen knjigama proporcionalan je količini izgubljene trivijalnosti. Ili, da se odmaknemo od jezika fizike: Tko čita, dragi moji Zemljani, nema vremena ni kapaciteta za besmislice. Postoji tu onda i Knjiški zakon relativnosti… On je osobito važan za naše političare na Libromedi: Ako se ne ulaže u knjige, besmislice su relativno zagarantirane.

Vjerujem da političari u Hrvatskoj čitaju i da će vam pomoći u nastojanjima da se u vašoj prekrasnoj zemlji knjige više kupuju, posuđuju i naravno, konzumiraju. Računam i na vas ovdje okupljene: da ćete biti najbolji ambasadori ukoričenih svjetova! Ja vam kao predstavnik jedne druge civilizacije prenosim uvjerenje da ćete uz pomoć knjiga biti bolji i odgovorniji stanovnici svoje zemlje i cijelog planeta.

Stoga se opremite strpljenjem, disciplinom, upornošću i dobrom literaturom – i čitajte, knjige mi!

Ključne riječi: ,