NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU
  • 12.04.2018. - Autor: Dobrila Zvonarek

    KAMO GLEDATI KADA RAZMIŠLJAMO O BUDUĆNOSTI?

Plakat Noći knjige 2018. Dizajnirao: Boris Kuk.

Plakat Noći knjige 2018. Dizajnirao: Boris Kuk.

Svake godine otprilike u isto vrijeme, pod težinom obaveza proizišlih iz priprema Noći knjige, ideja leta postaje izrazito primamvljivom. Pogled i nehotice luta prema nebu, odmarajući se uz bezbrižnu igru pernatih nebeskih putnika. Prividna lakoća njihova kretanja i poigravanje zračnim strujama kao da jasnije ocrtavaju okvire kojima smo zarobljeni mi, Zemljini šetači. Sila teža koja nas je prikovala uz tlo u takvim trenutcima naglo dobiva na svojoj snazi.

U ta uobičajena, umorna promišljanja ovoga je puta zalutala i tema ovogodišnje Noći knjige. „Budućnost knjige“, mamac dovoljno neodređen da se na njega lako mogu „uhvatiti“ razne ideje. Ona najbrža, „na prvu“, svoje je mjesto pronašla i na ovogodišnjemu plakatu manifestacije, prikazujući astronauta ili kozmonauta (kolega je nedavno upozorio na razliku između ovih dvaju pojmova: astronaut ili zvjezdani putnik naziv je za letača u američkim raketama, dok je svemirski putnik,  kozmonaut, polijetao pod bojama nekadašnje sovjetske zastave). Budućnost je, čini se, asocijacijama najlakše dovesti u vezu sa svemirom, prostranstvom koje je čovjek, pronašavši način da pobijedi silu težu, polako počeo istraživati. Malim koracima, ali znamo već: velikima za čovječanstvo.

Na današnji dan sada već davne 1961. godine Zemljinu atmosferu napustio je Jurij Gagarin, kozmonaut, čovjek koji je zaslužio naziv prvoga pripadnika svoje vrste u svemiru. U kapsuli Vostok 1, na visini od 301 kilometra, obišao je Zemlju te se nakon 108 minuta u svemiru vratio u rodnu Rusiju, u kojoj je dočekan kao nacionalni heroj. Od tada pa do danas čovjek je znatno rastegnuo granice svojega svijeta, a hladnoratovsko nadmetanje u tehnologiji pretvorilo se u bitku za novo tržište. Pa i nedavno lansiranje rakete Falcon Heavy tvrtke Space X nije samo astronautska misija: mjesto astronauta u njoj je zauzeo sportski automobil, Tesla Roadster, još jedno prijevozno sredstvo koje zbog karakteristika i filozofije koja ga je proizvela rado vezujemo uz pojam „budućnost“. Ova marketinška dosjetka ujedno je i jedan od „krivaca“ za temu ovogodišnje Noći knjige, posebno kada se u obzir uzme činjenica da Tesla, osim lutke astronauta Starmana, u svemir nosi i primjerak knjige Vodič kroz galaksiju za autostopere Douglasa Adamsa, a da je natpis Bez panike našao svoje mjesto na upravljačkoj ploči ovog automobila.

Budućnost je, čini se iz priloženog, radikalno promijenila svoje usmjerenje. Gledati u budućnost, naime, sve manje znači „gledati naprijed“, a sve jasnije „gledati gore“, barem iz perspektive zarobljenosti silom Zemljine gravitacije. I dok je na kraju te vertikale kozmičko prostranstvo, na njezinu početku jedan je drugi svemir, jednako prostran, izazovan i beskrajno važan. Vodič kroz tu galaksiju ispisan je (čuda li) rukom još jednoga letača, francuskoga pilota, 1943. godine. Učeći nas o važnosti gledanja srcem, Mali Princ iscrtao je univerzalnu kartu za snalaženje u svakome svemiru, a posredno nam poručio i da sebe nosimo sa sobom kamo god putovali. Pa i u budućnost.

Uključivanjem u akciju "Lansiraj knjigu!" možete nam pokazati koju biste vi knjigu ponijeli sa sobom u svemir. Fotografiju i kratak komentar podijelite na društvenim mrežama uz postavku „javno“ (public) i oznaku #nocknjige.

Uključivanjem u akciju “Lansiraj knjigu!” možete nam pokazati koju biste vi knjigu ponijeli sa sobom u svemir. Fotografiju i kratak komentar podijelite na društvenim mrežama uz postavku „javno“ (public) i oznaku #nocknjige.

Manje je važna činjenica da bi autorica ovih redaka na mogući susret s nekom izvanzemaljskom vrstom radije poslala Saint-Exupéryjevu knjigu nego Adamsov kultni Vodič kroz galaksiju. I ta je „književna preferencija“ Elona Muska, direktora tvrtke Space X i Tesla Motors, uostalom, tek prigodna doskočica. Poanta se krije u pripremi sebe za budućnost, koja će, dakako, biti upravo onakvom kakvom je sami kreiramo. „Pripitomljavanje“, kojemu su Maloga Princa poučile njegova Ruža i Lisica, odjednom postaje koncept o kojemu ovisi toliko mnogo. A pogled na našeg Starmana s plakata Noći knjige, koji se s knjigom u ruci udobno zavalio u kozmička prostranstva, postaje uvid u vlastitu nutrinu, priprema vlastitoga bića za budućnost koja je pred nama.