NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU
  • 19.03.2021. - Autor: Kristina Silaj

    IZVOR – KAKO NAM MISLI MOGU PROMIJENITI ŽIVOT

Tara Swart: Izvor – Kako nam misli mogu promijeniti život. VBZ, Zagreb, 2020.

Život je mnogima prepun tjeskoba, a crne rupe u našim mislima i prepreke koje poput vrpci treba razvezati sprječavaju nas da ostvarimo želje koje su za nas neizrecivo važne. U zrelim godinama osobe postanu svjesne neponovljivosti trenutaka, a mnogi tvrde da svatko ima pravo na sreću. Uz Međunarodni dan sreće 20. ožujka ne možemo zaboraviti neprocjenjive razlike u pogledima na sreću mnogih osoba jer svi smo različiti, u čemu i jest bogatstvo svijeta. Različite osobe na različit će način procjenjivati što im je važno u pojedinim životnim trenutcima.

U ovom priručniku govori se o snazi misli, uz savjet da otvorimo vrata na kamenoj površini i uđemo u prostoriju s pet zrcala te dobro promotrimo kakvi smo u njima i naprosto pokušamo zamisliti novi život i sebe kao novog čovjeka. Ako ide teško, autorica nam savjetuje da ne odustajemo. Ugledna britanska liječnica i neuroznanstvenica Tara Swart pokušava, sagledavajući cjelokupnu strukturu i spojeve u našem životu, pronaći tehnike koje nam kroz našu ljudsku prirodu, posebno putem misli, stavova i razmišljanja i s pravilnim stavom liječnika koji vidi jedinstvo tijela, mozga i duševne i psihičke prirode čovjeka, mogu pomoći da zamislimo svoj životni san, idealni život; naprosto, da pokušamo usprkos tomu što nam je sada teško. Jer godina iza nas bila je sumorna, prepuna bolesti po čitavom svijetu koji vapi za mirom i srećom u običnim, svakodnevnim stvarima kako bi rijeka života tekla mirno, a mi ipak došli na izvor vode koja polako teče, vidjeli brzace, kamenčiće i svjetlucanje proljeća koje nas doziva slapom svjetlosti u izvor koji sjaji i ne blješti. Ono što autorica posebno ističe je važnost mozga i njegova kapaciteta, posebno vizualizacije, pokušaj ulaska u novi svijet različitim kreiranjem ploča na kojima bismo napisali što zapravo želimo, o čemu maštamo i kako zamišljamo budućnost.

Fotografija: Kid Circus, Unsplash

Tara Swart ukazuje na važnost aktivnosti koje bi trebao u svoj dnevni plan i raspored uvrstiti svaki njezin klijent: gimnastiku, kretanje, uzimanje vode, meditaciju, ali naprosto ističe da treba biti svjestan negativnih ploča u našem mozgu poput nemoći, slabosti, straha i dr. Srećom, postoje psihološke tehnike ugrađivanja pozitivnih mentalnih obrazaca koji neuroplastično zamjenjuju stare obrasce misli i izgrađuju novi pristup prema sebi i drugima. Mnoge duhovne osobe svjesne su da je najteža borba ona sa samim sobom i da neprijatelje prvo treba potražiti u sebi, osloboditi se naših unutrašnjih problema kako bi u svakoj osobi prepoznavali mali zdenac ljepote. Za autoricu su sukobi zdravo rješavanje problema i način na koji postupaju hrabri ljudi. Don Quijote koji se bori s vjetrenjačama trebao bi ostati iza nas. Realan život ipak nosi ljepotu i dragocjenost dara koji treba poštivati. Ističe da čovjek u zrcalima ima pravo vidjeti svoju idealnu sliku, nešto što je u životu jako želio, priželjkivao, a to ne mora biti osvajanje planinskih vrhunaca. Mali događaj može nam puno značiti, ali potpuna promjena misli na način da zavoliš sebe i svoj život i s drugima dijeliš jedan dio sebe uljepšala bi naš svijet i unijela svježinu proljeća na naše puteve, zaborav mnogih ružnih događaja, povratak na put mira, tamo negdje gdje stojimo pred zrcalima zaogrnuti lakom bijelom tkaninom, mekom, pamučnom, slušamo eho mira i sve je poput lahora, bez mržnje. Ukratko, mir, spokoj i ljubav naša su nagrada ako pokušamo mislima stvoriti novi svijet, ako ustrajemo i promijenimo svoj život.

Ključne riječi: