NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU
  • 03.09.2021. - Autor: Dobrila Zvonarek

    IN MEMORIAM MLADEN KERSTNER

Mladen Kerstner

Mladen Kerstner. Fotografija preuzeta s Facebook stranice Gradske knjižnice i čitaonice “Mladen Kerstner” Ludbreg.

U Podravini, pitomom kraju na sjeveroistoku Hrvatske, smjestilo se selo Gruntovec. Njega se, doduše, ne može naći na geografskim kartama, ali postojano živi u kolektivnom sjećanju, generacijama. Njegovi stanovnici živopisni su, autentični i stvarni: Dudek, Regica, Babica, Cinober, Presvetli… Gruntovčani.

Njihov je „roditelj“ književnik, novinar, glumac i redatelj Mladen Kerstner (Ludbreg, 8. srpnja 1928. – Zagreb, 9. rujna 1991.). Iako je pisao poeziju, prozu, dramske tekstove za kazalište, radio i televiziju, čini se da ga najviše pamtimo upravo po dramskim serijama koje su oživotvorile sredinu Podravine šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća – Gruntovčani i Mejaši. Pa kao što je Krleža u čuvenim Baladama Petrice Kerempuha stvorio svoju viziju i varijantu kajkavskog jezika, tako je Mladen Kerstner stvorio svoju viziju podravskog čovjeka, možda najsnažnije utjelovljenog u liku Andrije Katalenića zvanog Dudek.

Prije gotovo dvije godine, kada je preminuo glumac Martin Sagner, hrvatski portali revno su izvještavali: „Umro je Dudek!“, „Preminuo Martin Sagner, legendardni Dudek iz Gruntovčana“. Činjenica da je fikcionalni lik bio u stanju zasjeniti umjetnika koji ga je utjelovio, svjedoči ne samo o snazi glumačke izvedbe već i o moći autorske kreacije koja ga je stvorila.

Jezik, mentalitet i ambijent uspješno su se isprepleli u Kerstnerovoj živoj slici ruralne Podravine, noseći u sebi i satiričnu notu, koja je jasno upućivala na vrijeme i društvene okolnosti u kojoj je nastala. Koliko je Kerstner njom bio fasciniran, govori i činjenica da mu je Gruntovec bio topos i potka u mnogim tekstovima, tvoreći autentičan autorski ciklus, koji uključuje prozne tekstove Gruntovčani (1975.), Djetinjstvo u Gruntovcu (1986.), kao i komedije Weekend v Gruntovcu (1978.), Krstitke (1980.), V Gruntovcu i devize klize (1985.), Gruntovec je moj dom (1989.) i brojne druge.

Mladen Kerstner scenarist je i popularne serije Dirigenti i mužikaši, koja je, poput Gruntovčana, zaživjela pod redateljskom palicom Kreše Golika.

Grafička zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u svojem fondu čuva i plakat dramske serije Gruntovčani iz 1976. godine.

U spomen na čuvenog Podravca i književnika koji je iznad svega volio svoj kraj i domaću riječ, gradska knjižnica i čitaonica u Ludbregu danas nosi ime Mladena Kerstnera.

 

Ključne riječi: