NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU
  • 23.11.2021. - Autor: Maja Priselac

    DigiLab NSK Podcasti – podcasti o kulturi, znanosti i obrazovanju

Zašto nam je potrebna retorika, kamo idu ideje, zašto već sutra pročitati knjigu i što rade hrvatski znanstvenici i kulturnjaci, a čime se bave knjižničari, poslušajte u DigiLab NSK Podcastima!

DigiLab NSK PodcastiPlaton je smatrao da je ideja temelj stvarnosti, a Kant da je ona praslika uporabe razuma. Stvaranje ideja je i ono što nas čini ljudima, dobrima i lošima. Svatko ima svoje – ako je netko sanjar i izgubi se u svojim idejama, kažemo da je idealist. Ako se, pak, netko zločestiji nađe politizirati svoje ideje – kažemo da stvara ideologiju. Zadarska udruga Mala filozofija se upravo takvim idejama bavi u podcastu Gdje ideje idu?. Sa zanimljivim sugovornicima voditelj podcasta Bruno Ćurko kroz poslovice, izreke i koncepte raspravlja o njihovim dubljim političkim, kulturnim, povijesnim i etičkim temeljima. Gdje ideje idu? jedan je od šest novih podcasta u Hrvatskoj pokrenutih u sklopu projekta Podcasti u Digitalnom laboratoriju NSK. Uz spomenuti, na You Tube kanalu DigiLab NSK Podcasti pratiti se mogu i epizode podcasta Beli Zagreb Grad, Mladi znanstvenici među nama, ZKDruškanje, Moć knjige – podcast Noći knjige i Lov na Govor.

U podcastu Beli Zagreb Grad Barbara Grgić nastavlja priču o umjetnicima i kulturnjacima započetu na istoimenom portalu. Razgovara s mladim, ali i afirmiranim umjetnicima koji obogaćuju kulturnu i umjetničku scenu Zagreba i Hrvatske. Neki od dosadašnjih gostiju bili su Josipa Šiklić poznatija kao Purgerica, koja se za potrebe vođenih tura Zagrebom vješto pretvara iz kontese Nere u Crnu kraljicu i Kradljivicu vremena; zatim Sonja Švec Španjol, diplomirana povjesničarka umjetnosti i slovakistkinja, diplomirana muzeologinja, nezavisna kustosica te urednica portala o umjetnosti PerceiveArt i emisije KolibriS; mlada kantautorica Pava Ćorić; poznata hrvatska sopranistica i pjevačica pop glazbe Barbara Suhodolčan; mladi glazbenik i pobjednik u popularnom showu The Voice Hrvatska Vinko Ćemeraš, a Barbara će u podcast dovesti i brojne druge zanimljive sugovornike.

Kulturom, i to onom knjižnom, bavi se podcast Noći knjige pod nazivom Moć knjige – podcast Noći knjige, u kojem voditeljica podcasta Dobrila Zvonarek u goste dovodi ljubitelje knjige i pisane riječi. Gost prve epizode rado je viđeni sugovornik na ovu temu, vlasnik nakladničke kuće i antikvarijata Jesenski i Turk te Superknjižare te jedan od pokretača danas najmasovnije i najpopularnije manifestacije za poticanje čitanja – Noći knjige Mišo Nejašmić, s kojim Zvonarek otkriva kako bi izgledalo društvo u kojem žive nečitatelji te kakvo je stanje u vezi s knjigom u ovom današnjem.

Lov na Govor

Snimanje prve epizode podcasta “Lov na govor” u Digitalnom laboratoriju NSK.

Na važnost retoričkog obrazovanja podcastom Lov na govor ukazati želi profesor fonetike i engleskog jezika i književnosti, govorni trener, učitelj govora i govorništva te komunikacijski stručnjak Davor Stanković. Publika ovog podcasta doznat će zanimljivosti o komunikaciji i govoru te imati priliku poslušati osobna govornička iskustva ljudi iz različitih područja djelovanja. O odlikama dobrog govornika, povijesti retorike, retorici političara, humoru u govoru i sličnim temama u prvoj epizodi podcasta govori docentica na Odsjeku za fonetiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu i stručna suradnica za govor na Novoj TV te autorica knjiga Homo politicus i Retorika i politika Gabrijela Kišiček, dok na pitanje kada nam je fonetika važna, a kada zabavna, u drugoj epizodi podcasta odgovara docentica na Odsjeku za fonetiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu i savjetnica za jezik i govor u kazalištu Ines Carović.

Ni podcaste nije zaobišla tema pandemije koronavirusa. O izazovima koje nam je donijela, ali i o tome kako je biti mladi doktorand u Hrvatskoj, kakve su nove generacije studenata i zašto se baviti znanošću, u prvoj epizodi podcasta Sveučilišta u Zagrebu Mladi znanstvenici među nama voditeljici dr. sc. Tamari Dagen otkrio je asistent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Jan Homolak. Nove epizode donose i nove znanstvene teme koje pružaju zanimljiv uvid u postignuća, ideje i projekte mladih znanstvenika Sveučilišta u Zagrebu.

Život i izazove s kojima se susreću knjižničari upoznati se pak može u podcastu ZKDruškanje Zagrebačkog knjižničarskog društva. Voditelj podcasta mladi je knjižničar Mihael Bily, a prvi su mu sugovornici viši knjižničar Petar Lukačić iz knjižnice Fran Galović u Koprivnici i ravnatelj knjižnice Sali na Dugom otoku Ante Mihić.

Osim na Youtube kanalu DigiLab NSK Podcasti, ove podcaste s još mnogo novih zanimljivih tema i sugovornika iz područja znanosti, obrazovanja i kulture pratiti možete i na aplikacijama te servisima za slušanje audiopodcasta kao što su Spotify, Deezer, Google Podcasts, Pocket Casts, Podbean i sl.

Slušamo se!

Ključne riječi: ,