NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU
  • 25.03.2014. - Autor: Dobrila Zvonarek

    ČITAČ ZASLONA ZA SLIJEPE I SLABOVIDNE – NOVA USLUGA U NSK

NVDA naredbe za korištenje tipkovnice

NVDA naredbe za korištenje tipkovnice

„Put od tisuću milja počinje prvim korakom“, poslovica je koja se može primijeniti na aktualne napore Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koja svoje usluge želi učiniti dostupnima svima – pa tako i slijepim i slabovidnim osobama. Ta su nastojanja pokazala i prve rezultate: na korisnička računala Knjižnice postavljen je NVDA program (Non Visual Desktop Access), čitač zaslona nastao na principu otvorenog koda, namijenjen korisnicima oštećena vida. Trebao bi im omogućiti rad u Windows okruženju: pretraživanje baza, korištenje interneta te čitanje i uređivanje dokumenata.

Novu je uslugu djelatnicima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pobliže predstavio Hrvoje Katić, član Udruge slijepih Zagreb, koji je 19. ožujka održao kratku prezentaciju ovoga programa. Čitač zaslona radi uz pomoć govorne jedinice koja pretvara tekst u govor, te na taj način korisniku omogućuje snalaženje u računalnom sučelju. Korisnik može podesiti njegove kvalitete: glasnoću, brzinu govora, visinu glasa i dr., a program daje podršku i za dio programa iz paketa Microsoft Office.

Predstavljanje NVDA programa djelatnicima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Predstavljanje NVDA programa djelatnicima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

NVDA čitač zaslona je proizvod slijepih programera iz Australije, a danas se koristi u zemljama diljem svijeta. Njegova je primjena jednostavna: potrebno je da računala imaju zvučnu karticu, tipkovnicu i slušalice (da ne ometaju rad ostalih korisnika knjižnice). Udruga slijepih Zagreb organizira edukaciju slijepih i slabovidnih osoba za korištenje Programa.

Nova je usluga slijepim i slabovidnim osobama dostupna na korisničkim računalima u prizemlju Knjižnice te u čitaonicama na trećem i četvrtom katu. Riječ je tek o prvoj fazi prilagodbe prostora i usluga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu osobama s posebnim potrebama te će ova nastojanja dobiti svoj nastavak i u budućnosti.

Ključne riječi: